Lambda Systeme | Az orosz-ukrán háború építőiparra vetült nyomai

Az orosz-ukrán háború építőiparra vetült nyomai

Az elmúlt két évben már-már megszokhattuk a gazdaságban felbukkanó nehézségeket, ám az orosz-ukrán háború most tovább gyűrűzi az esetet. A magyar építőipar épphogy csak kilábalófélben volt, a szomszédos országban zajló külpolitikai helyzet most visszalökte a mélységbe.

Kezdődött mindez a Covid-járvány alatt és után leállt termelésekkel, a munkálatok szünetelésével. Az akkor hatalmas hiány szinte eltörpül a jelenlegi mellett. Magas infláció, elszabaduló energiaárak, munkaerőpiaci változások, és folyamatosan elértéktelenő forint jellemzi a mai helyzetet. A fennakadások sajnos folyamatos bonyodalmakat okoznak. Kihatással vannak egymásra a történések, hiszen első körben az alapanyaghiány határozta meg mindennapjainkat, majd a munkaerőhiány, később a csúcsdrágulás, majd pedig szintén az elképesztő hiány. Oroszországon keresztül jutott el például hazánkba is több ipari cikk, de a kőolaj és földgáz hiány és áremelkedés miatt a fuvardíjak is az egekbe szöktek. Bár idén több áremelkedéssel is szembesülnünk kellett, attól tartunk ez még tovább fog fokozódni. Több helyütt tapasztalni, hogy néhol a fél éves várakozás mellett egyes termékek 40%-kal kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt.

A „válság” végét senki sem látja, sőt, a megoldás is fájdalmas és hosszadalmas lehet. A felújítási támogatások közeli határideje különösen rosszat tesz az ellátási láncnak, hiszen mindenki szeretné kihasználni a támogatás összegét és befejezni a munkálatait. Nem mellesleg, az emelkedő kamatok is drágítják a hiteleket, újakat pedig szinte hajmeresztő feltételekkel lehet csak felvenni. Az igény így 2022-ben csökkenni nem fog.

 

 

Az alapanyagok megfelelő mennységű elraktározása szintén megoldást jelenthetne, azonban ahogyan azt az üzemanyag-válság kapcsán is tapasztalhattuk, a termelés kiszervezése okozza az egyik fő problémát.

Az a cég, amelyik gyors szállítási idővel ki tudja elégíteni a mindennapok során használt igényeket, versenyelőnyhöz juthat. Természetesen itt nem az új autóra vagy könyvespolcra gondolunk, hanem élelmiszerre, ruházatra stb. A termékek iránti kereslet továbbra is nagyobb, mint a szolgáltatásokra.

Az építőipari szövetség hangsúlyozza, hogy talán számításba kellene venni annak lehetőségét, hogy a kevésbé fontos, égető projekteket érdemes lenne szüneteltetni, amíg még van választási lehetőségünk. Jelenleg szög és csavar hiány nehezíti az építkezéseket. Nyersanyagokból az acél, bitumen, és alumínium áremelkedése okoz problémát.  

 

Vajon megszakadhatnak az ellátási láncok? Több cég a krízistervén kezdett el dolgozni, de bizakodóak vagyunk!