Lambda Systeme | Az angol vidék nemet mond a hőszivattyúra?

Az angol vidék nemet mond a hőszivattyúra?

A dél-nyugat-angliai Cornwall megye egyik települése megmutatta, hogy nemcsak hőszivattyúval lehet szén-dioxid-semleges fűtési módra váltani. Kehellandban tizenhét ház, plusz az iskola és a templom állt át helyben termelt növényi alapú fűtőolajra, kiváltva a korábban használt petróleumot.

Noha az Egyesült Királyság nagyban a hőszivattyús fűtési megoldások elterjesztésében látja a szén-dioxid-semleges fűtési megoldások jövőjét, ezzel vidéken, helyi szinten nem feltétlenül értenek egyet. Jól mutatja ezt az a mintaprojekt, amelyet a cornwalli Kehellandban valósítottak meg, és amelyről a brit Phpionline szakportál számolt be. A vezetékes gázszolgáltatást nélkülöző településen jellemzően olajkazánokkal fűtenek, ezek közül alakítottak most át 17-et oly módon, hogy képesek legyenek növényi alapú fűtőolaj égetésére.

A kehellandi kísérlet egy nagyobb, 150 települést magában foglaló projekt része, mely mögött két szervezet az OFTEC (Olajtüzelési Műszaki Bizottság) és az UKIFDA (az Egyesült Királyság és Írország Üzemanyagforgalmazóinak Szövetsége) áll. Céljuk, hogy bebizonyítsák, az ország karbonsemleges átállásában nemcsak a kormány által favorizált és támogatott hőszivattyús megoldások hozhatnak sikert, hanem az is, amit ők képviselnek, vagyis növényi alapú, folyékony fűtőanyagok felhasználása. Sőt, érvelésük szerint az egyoldalú megközelítés megszünteti a választás lehetőségét, ezáltal növeli a költségeket és hátrányos helyzetbe hozza a kistelepüléseken élőket.

Úgy vélik, a szén-dioxid-semleges átállás gyorsabban, igazságosabban és méltányosabban valósítható meg pusztán azáltal, hogy alternatívát kapnak a fogyasztók. A régi olajtüzelésű kazánok átalakítása nővényi eredetű bioüzemanyagra a kehellandi kísérlet tapasztalatai alapján egységenként átlagosan 500 fontból megoldható, ami jóval kisebb összeg, mint amennyibe egy hőszivattyú megvásárlása és a hozzá kapcsolódó fűtési rendszer kialakítása kerül.

Forrás: www.vgfszaklap.hu
Kép forrása: www.vgfszaklap.hu