Lambda Systeme | Alapanyag hiány miatt elképesztő drágulás figyelhető meg az építőiparban

Alapanyag hiány miatt elképesztő drágulás figyelhető meg az építőiparban

Az Amerikai Egyesült Államokban nem csak a drágulás, de a hiány is hatalmas, a fűrésztelepek Európához fordulnak segítségkérés gyanánt.  Az OSB ára megduplázódott idén, melyet a nyír rétegelt lemez, MDF, majd a natúr faforgácslap követ, körülbelül 20-40 % közötti áremelkedéssel.

„Az áremelkedést világpiaci folyamatok mozgatják, a rönk ára hétről hétre folyamatosan emelkedik, ami magával hozza az általunk is forgalmazott termékek árának emelkedését. A német, osztrák és szlovák beszállítóink is egyaránt az emelkedő árról, sőt az óriási kereslet miatt már egyre inkább rönk hiányról is panaszkodnak”

- tette közzé honlapján a Káplár Fatelep.

A fűrészáruk határidős árfolyama tavaly ősszel 900 dollár környékén állt, mely drágulást eredményezett. Jelenleg közel 1600 dolláros árfolyamon mozog a faanyag tőzsdei ára, mely így csaknem az arany árával vetekszik.

 

A lakásfelújítások következménye is lehet

A lezárások utáni enyhítésekkel a lakás felújítási és lakásépítési szándék is hatalmas ütemben nőtt a tengeren túlon és Európában is, ami által nem csak alapanyag hiány, de egyúttal drágulás is beköszöntött. A termékekre kivetett vám is befolyással van a drágulásra, melyet az USA-Kanada viszály eredményezett. Az amerikai lakásépítők nemzeti szövetségének becslése szerint a faanyag drágulása mintegy 36 ezer dollárral, azaz közel 11 millió forinttal emeli egy új építésű családi ház árát.

 

Vajon milyen az arányban változtak a hazai számok fűrészáru kapcsán?

Számos fűrésztelep még az élő fa kivágása előtt eladja áruját. 2020-ban több, mint 80 millió köbméternyi fát vágtak ki, míg 2019-ben 11 millió köbméterrel kevesebbet. Vélhetően az otthonfelújítási programok dobták meg a növekedés mértékét.

Hazánkban tavalyi évben az építési célú fenyő fűrészáru 170-180 EUR/köbméter volt, idén jelenleg 300 EUR/köbméter, és további növekedés várható.

A drágulás és az alapanyag hiány nem csupán a faipart érinti, de globális szinten minden iparágban megfigyelhető, ezért a szakemberek azt tanácsolják, aki a közeljövőben felújítást, építkezést tervez, mihamarabb vágjon bele.