Lambda Systeme | A világ legnagyobb irodaépülete készült el Indiában

A világ legnagyobb irodaépülete készült el Indiában

A Surat Diamond Bourse gyémántkereskedelmi irodaház a maga 660 ezer négyzetméterével még a Pentagonnál is nagyobb, de úgy tervezték, hogy minden iroda legfeljebb hét percen belül elérhető legyen bármelyik bejárattól.

1943-as elkészülte óta, vagyis nyolcvan éven át a Pentagon számított a világ legnagyobb irodaépületének, most azonban megelőzte egy gyémántkereskedelmi irodaház, amely az indiai Szúrat városában épült fel. A Morphogenesis építésziroda tervei alapján megvalósuló Surat Diamond Bourse (SDB) hatalmas méreteivel „város a városban", 4717 irodának ad otthont mintegy 660 ezer négyzetméteren.

Az épület kilenc 15 emeletes szárnyból áll, amelyek egy központi folyosó, gerinc köré rendeződnek. „Bár a Surat Diamond Bourse a világ legnagyobb irodaépülete, túlnyomórészt kis irodáknak ad otthont, így a lépték meghitt és emberséges"- idézi a Dezeen Sonali Rastogit, a Morphogenesis társalapítóját és vezető építészét. Az irodák mellett éttermi rész, egészségklub, kiskereskedelmi részleg, konferencia- és rendezvénytermek is helyet kaptak a monstrumban.
A létesítményt úgy alakították ki, hogy bármelyik bejáratától minden iroda hét percen belül elérhető legyen. A tervezés során különös figyelmet fordítottak az energiahatékony működésre. Míg a különálló irodákat valószínűleg légkondicionálókkal, az épület felét természetes szellőztetéssel hűtik majd, amit a központi gerinc kialakítása támogat. A közös helyiségeket napenergiával látják el. Mindegyik blokk üvegezett homlokzattal rendelkezik, hogy minél több természetes fény jusson a belső terekbe. Az üvegen túl a külső megjelenésben a fehér homokkő és a vörös gránit dominál. A szárnyak között található, nagyrészt árnyékolt udvarok informális kereskedelmi és tárgyalóhelyiségként szolgálhatnak. A komplexumban a gyémántkereskedőkön túl gyémántcsiszolók is dolgoznak a jövőben.
 A projektet a koronavírus-járvány lassította, a kivitelezés négy évig tartott. Az építést nemzetközi tervpályázat előzte meg. A hivatalos átadóra a tervek szerint 2023 novemberében kerül sor.
Szúrat Mumbaitól körülbelül 250 kilométernyire északra fekszik, gyakran emlegetik gyémántvárosként, nem véletlenül: a település különösen a gyémántcsiszolásban jár élen, de kereskedők is szép számmal élnek itt. Azonban eddig a végső formájukat elnyerő gyémántokat többnyire Mumbaiban értékesítették, ez a Surat Diamond Bourse átadását követően megváltozhat.

Dezeen, CNN

Forrás: www.epiteszforum.hu
Kép forrása: www.epiteszforum.hu