Lambda Systeme | A készházak építését már tanítják a Pécsi Egyetemen

A készházak építését már tanítják a Pécsi Egyetemen

Szinte kizárólag lucfenyőből építünk, amit Ausztriában és Németországban dolgoznak fel. Pedig a karbonsemleges technológiák bevezetésének kötelezettsége az építőiparban is szemléletváltást követel.

 

Nagy kihívás előtt áll az építőipari szakma, miután a klímaváltozás elleni küzdelem, a CO2-kibocsátás csökkentése, lekötése, a karbonsemleges technológiák bevezetésének kötelezettsége szemléletváltást, új anyagok, a körforgásos technológiák bemutatását, oktatását, népszerűsítést követeli meg

– összegezték az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat (MAKÉSZ) stratégiai közgyűlésén. Itt elhangzott, hogy a klímavédelmi kötelezettségek miatt egyre nagyobb az igény a faipari termékek iránt, de a feldolgozóipar nehezen követi az igényeket.

 

Az építőfa alapanyaga szinte kizárólagosan a lucfenyő, aminek feldolgozott végterméke Ausztriából és Németországból szerezhető be.

Az euró árfolyamváltozása, a hosszas szállítási útvonal okozta CO2-kibocsátás és az időnként fellépő anyaghiány miatt a piaci szereplők abban érdekeltek, hogy aktívan részt vegyenek a Fenntartható Fagazdálkodási Kerekasztal munkájában.

A cél a hazai fafajták használhatóságának vizsgálata, kutatása, ugyanis az éves kitermelhető növekmény jóval több, mint amennyit a gazdaság jelenleg fel tud használni.

 

Magyarországon 2023. január 1-jétől változik az épületenergetikai számítás: megszűnik a megújuló energia minimális mennyiségének használata. Több kategóriára osztják tömegük alapján az épületeket, nagyobb hangsúlyt kap a CO2-lekötés és -kibocsátás mértéke.

Biztató a jövőbeli szakember-utánpótlást illetően, hogy nagy sikerrel startolt a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán a Környezettudatos készházépítés fakultatív tantárgy. A szövetség jelentős gyakorlati sikernek tekinti, hogy az ÉMI szentendrei telephelyén létesülő első magyar Mintaházparkban 12 kulcsrakész bemutatóház közül hetet tagcégek építhetnek fel. Az épületeket monitorozni fogják, így az érdeklődők az adatok alapján, objektív módon tudnak technológiát választani új otthonukhoz – tájékoztatta a VG-t a MAKÉSZ.

 

Második hete épül a Solar Decathlon egyetemek közötti nemzetközi házépítő versenyre tervezett, kétszintes magyar épület Wuppertalban. A pécsi egyetemisták által tervezett ház gyártásában, kivitelezésében a legnagyobb részt a MAKÉSZ tagjai vállaltak. 

A versenyre kivitelezett 16 házat 10 különböző kategóriában monitorozzák és díjazzák, az eredményhirdetés június 26-án lesz.

 

Forrás: https://www.vg.hu/