Tetőfedő anyagok

A tetőcserép legfőbb feladata, hogy megvédje az épületet az időjárás viszontagságaitól, védjen a széltől, a csapadéktól, sőt még a biológiai hatásoktól is. Ugyanakkor az épület látványát is meghatározza a tető fedése. Sok szempontra kell figyelnünk, amikor kiválasztjuk a számunkra legjobb megoldást.

Magyarországon háztetők többségét hagyományosan kerámia tetőcserepekkel fedik be. Ennek egyik oka, hogy szépek a kerámia tetőcseréppel borított házak, másrészt a világ legelterjedtebb tetőfedő anyaga a kerámia.

tetőfedés

Miért kerámia cserép?

Mert 100%-ban természetes (agyag), lélegző, könnyű porózus szerkezet, hosszú élettartamú , védelmet nyújt minden időjárási hatás ellen, esztétikus, egyedi és természetes megjelenésű, ellenáll a mechanikai igénybevételnek és a napsugárzásnak, színtartó, fagy-, sav- és lúgálló (pl. savas eső, madárpiszok), változtatható a léctávolság – a régi tetőszerkezet felhasználható, és már alacsony tetőhajlásszögtől is felrakható.

A betoncserép napjainkban egyre elterjedtebb tetőfedő anyag. Köszönhető ez az alapanyag előnyös tulajdonságai mellett a kedvező ár-érték aránynak is.
A beton három természetes alapanyag: kvarchomok, cement és víz keverékéből készül. A betoncserép anyaga nagy tömörségű, ezért felületéről a csapadékvizet szinte teljes egészében elvezeti, az nem hatol a pórusok közé, a vízfelvétel mindössze 5–7 százalék. Ennek előnye kettős: egyrészt fagyás és olvadás során a víz és a jég térfogatváltozása nem károsítja a cserepeket, így az tartós lesz, nem mállik szét. Másrészt jótékony hatással van a tetőszerkezetre is, mert a fedés súlya közel állandó.

További lehetőség a pala, a fémlemezfedés akár a zsindely vagy a nádtető. A tető választásánál számos szempontot kell mérlegelnünk mielőtt választunk: új házról vagy felújításról beszélünk, mi a tetőtér funkciója, mekkora a tető hajlásszöge, szeretnénk-e napelemet vagy napkollektort stb.

A tető meghatározó eleme a tetőtéri ablak és a kémény is, tekintse át választékunkat!

  • Kerámia cserép
  • Beton cserép
  • Tetőtéri ablak, tetőkibúvó, árnyékolók
  • Kéményrendszerek

Egy tetőtéri lakás mindig egyedi. Ha tetőtér-beépítést vagy tetőteres házat tervez, gondolja végig, milyen tetőforma igazodna legjobban az elképzeléseihez, az alatta létrejövő térből milyen lakástípust alakíthat majd ki. Tervezzen velünk!

Személyre szabott megoldásainkért forduljon mérnök szakértő kollégáinkhoz!

KÉSZLETEINK TELEPHELYENKÉNT VÁLTOZÓAK LEHETNEK!