Virágzik az EU építőipara

Virágzik az EU építőipara

Májusban az előző hónaphoz képest erős gyarapodást mutatott az építőipari termelés az Európai Unióban, valamint az euróövezetben.

Az elemzések az euróövezet 19 tagállamában 0,3 százalékos, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 1,2 százalékos növekedésről számoltak be a május előtti időszakhoz képest. Magyarországról (6 százalék), Szlovéniából (3,4 százalék), Csehországból és Németországból (3,1 százalék) jelentették a leginkább szembetűnő gyarapodást. Ezzel szemben a legnagyobb visszaesést 6 százalékkal Szlovákiában, 3,4 százalékkal pedig Franciaországban mérték. 

A tavaly májusi eredményekkel összehasonlítva az euróövezetben 1,8 százalékos, az Európai Unió egészében pedig 2,6 százalékos volt az emelkedés. A legnagyobb változást 2017 májusához képest Szlovéniában (30,3 százalék), Lengyelországban (23,3 százalék) és Magyarországon (15,2 százalék) mérték. Csökkenés tekintetében Franciaország (4,1 százalék) és Bulgária (0,4 százalék) jártak az élen.

Az eredmények sajnos mind a havi, mind az éves bontást illetően merőben hiányosak, mivel 14 ország esetében nincs májusra vonatkozó adat.

A teljes cikk az alábbi linkre kattintva olvasható:

https://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/belendult-az-eu-epitoipara-1001...