Vinyl padlóburkolat, a parketta utódja

Vinyl padlóburkolat

A technológia innovációja az építőiparban is megjelenik, ezért érdemes követni az új lehetőségeket, trendeket. A régi, jól bevált burkolóanyagok helyett például napjainkban több alternatív megoldás választható. Ha otthonunk egyes helyiségeiben célszerűbb lenne hidegburkolatot használni, mi mégis a melegburkolat mellett döntünk, tökéletes megoldást kínál számunkra a vinyl.

Tekercses és paneles vinyl

A vinyl olyan tartós műanyag padlóburkolat, mely elődeivel ellentétben ásványi anyag alapú és klórmentes. Így padlófűtés beszerelése esetén sem kerülnek általa a levegőbe egészségre káros anyagok. Tisztítása egyszerű, konyhába, fürdőszobába, gyerekszobába is tökéletes választás. Típusai között megtalálható a tekercses és a laminált padlóhoz hasonló paneles változat.

A tekercses áruk többféle felületi megjelenéssel kaphatók, lehetnek fa-, vagy kőhatásúak, de feleleveníthetik a cement- és járólapok stílusát is. A paneles produktumok többnyire a fahatást idézik, különböző árnyalatú felülettel rendelkeznek. A nagyon halvány színűtől az egészen sötétig bármilyenek lehetnek, jellemzők pl. a koptatott, vintage variációk is. Rengeteg mintázat érhető el, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy kiválasszuk az otthonunkhoz leginkább passzoló megjelenést.

A vinyl burkolat jellemzői:

  • PVC anyagú, de keményebb, mint a szokásos PVC burkolatok, felépítése is eltérő
  • felülete fokozottan ellenálló
  • magas kopásállóságú
  • vízálló
  • könnyen tisztítható

A vinyl meleg hatású, a kőnél kényelmesebb járófelületet nyújt. Könnyen lerakható, melyre többféle művelet is rendelkezésre áll. Léteznek öntapadós hátoldallal rendelkező, speciális ragasztóval rögzíthető és klikk rendszerű verziók. Bármelyik módszer mellett tesszük le a voksunk, az eljárás megkezdése előtt fontos ellenőriznünk, hogy az aljzat száraz, sima, kiegyenlített-e. Amennyiben a vinyl burkolatot alulról nedvesség éri, idővel felpúposodhat. A padlóburkolat segít abban, hogy otthonunk optikailag tágasabbnak tűnjön.

Forrás: www.homeinfo.hu
Kép forrás: www.homedepot.com