Új vagy használt?

Lakáspiac

A 2017-es eredmények után idén is folytatódik a lakáspiacon megfigyelhető áremelkedési hullám. Az ingatlan.com oldal elemzéséből azonban kiderül, hogy az új lakások esetében nagyobb drágulásról van szó, mint a használtaknál.

Használt vagy új?

A legfrissebb KSH adatok szerint a használt lakások 2017 harmadik negyedévében 8,4 százalékkal drágultak a 2016-i hasonló időszakhoz viszonyítva. Az ingatlan.com felmérése szerint a használt lakások esetén ilyen alacsony növekedés 2014 óta nem volt.
A KSH adatok az új lakások kérdésére is kitértek, eszerint az országos átlagot tekintve áruk folyamatosan nő, 12,2 százalékkal volt magasabb 2017 harmadik negyedévében, mint 2016-ban ugyanebben az időben. Az ingatlan.com felmérése szerint a legnépszerűbb lakásméret 50-70 nm2 közé tehető. Az ilyen nagyságú új építésű lakások négyzetméterára a fővárosban a legdrágább, január közepén átlagosan 673.000 Ft volt.

Az új drágább

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László szerint több oka is van annak, hogy az új lakások drágábbak a használtaknál. Egyfelől a korábbi években a piacon hiány volt belőlük, másfelől nőttek az új ingatlanok építésének költségei. A szakértő szerint bár országosan emelkedett az adásvételek száma, a budapesti piacon stagnálás kezdődött. Ennek oka, hogy a sok új ingatlan mellett a használt lakások kínálata nem nő akkora mértékben, így ez a két tényező kiegyenlítheti egymást.

A jövő ígérete 

A fővárosi ingatlanok magas árai miatt egyre kevesebben vásárolnak lakást, ennek következményeként idén nem várható a korábbiakhoz hasonló, nagy mértékű áremelkedés, csökkenésre azonban szintén nem számíthatunk. A szakértő becslése szerint 2018-ban és 2019-ben évente minimum 20-25.000 új lakás kerül majd átadásra.

A teljes cikk az alábbi linkre kattintva olvasható:

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/mar-nem-dragulnak-ugy-a-hasznal...