Továbbra is csúcson az építőipar

A hazai építőipar bizalmi indexének eredménye augusztusban több mint 1 ponttal nőtt, mely érték újabb csúcsot döntött. A mélyépítő cégek kilátásai javultak, a magasépítőké azonban romlottak.

Termeléssel kapcsolatos elégedettség és rendelésállomány

A GKI jelentése szerint júliushoz képest enyhe csökkenést mutatott az előző háromhavi termeléssel összefüggő elégedettség. A mutató értéke négyhónapos mélypontra került, azonban így sem volt elhanyagolható. Júliusban a cégek 40 százaléka jelentett növekvő, 7 százaléka csökkenő termelést, míg ezek a számok augusztusban 37, valamint 3 százalékon álltak.
A szezonálisan kiigazított adatok alapján a közelmúlthoz képest jelentős mértékben növekedett a rendelésállományok minősítése a hónapban, mely eredmény rég nem látott csúcsot hozott. A nyers adatok esetében is észrevehető az előrelépés, augusztusban a válaszadó vállalkozások 48 százaléka jelentett magas és csupán 6 százaléka alacsony rendelésállományt a júliusi 42, valamint 6 százalékhoz képest.   

Árak és a foglalkoztatás

A szezonálisan kiigazított információk alapján az áremelési törekvések intenzitásában augusztusban nem történt jelentős eltérés az előző hónaphoz képest. A nem kiigazított adatok sem utalnak nagy változásokra az áremelési terveket illetően.
Augusztusban kissé romlottak a foglalkoztatási várakozások, a következő három hónapban a válaszadó cégek 26 százaléka tervez létszámbővítést, 4 százalékuk pedig csökkenteni kívánja a dolgozók arányát. Az előző hónapban ezek a számok: 32 és 2 százalékon álltak.

Miért nincs bővítés?

A pozitív eredmények tükrében, fontos megvizsgálni a kérdést, hogy mégis mi áll a bővítés útjában? A termelés kiterjesztésének legnagyobb gátja a munkaerőhiány, mellyel a cégek legalább kétharmada küzd. Emellett ki kell emelni a kapacitáshiányt, a nem-, vagy késedelmi fizetést is.

A megkérdezettek véleménye a hazai gazdaság rövid távú kilátásait illetően augusztusban a szezonálisan kiigazított, valamint a nyers adatok alapján egyaránt pozitív eredményeket tükröz. A hónapban a derűlátók aránya 25, míg a borúlátóké 5 százalék volt a júliusi 18 és 9 százalékos adatokhoz képest.

Forrás: www.napi.hu