Tovább építkezünk?

Magyarország az építések országa

A magyar építőipar tavaly minden eddigi rekordot megdöntött. Vajon 2018-ban folytatódik a tendencia?

Csökkent a magas-, nőtt a mélyépítés

Míg 2017-ben a magasépítési szektor csökkenést mutatott, a mélyépítési munkák összértéke jelentős növekedést produkált. A bővülés olyan szintű volt, hogy a megkezdett mélyépítési projektek összértéke elérte a 360 milliárd forintot. Ennek fő okai között tarthatjuk számon az út- és vasútépítési hajlandóságot, mely 300 milliárd forintot jelentett.

Lakásépítés? Hogyan tovább?

Tavaly rekordot döntött Magyarországon a megkezdett lakásépítések összege, kérdéses azonban, hogy 2018-ban sikerül-e megtartani ezeket az eredményeket. A piaci körülmények nem segítik elő a fejlődést, egyre nehezebb megfelelő kivitelezőt találni, emellett az új ingatlanokat terhelő kedvezményes áfakulcs időszakának meghosszabbításáról sincsenek hírek. Ez az év második felére nézve elbizonytalanítja a lakások iránti kereslet növekedésének mértékét. 

Egyre több befejezett projekt és átadás

Bár kérdéses, hogy milyen mennyiségű ingatlanépítési munkálat kezdődik jövőre, az biztos, hogy egyre több projektet nyilvánítanak befejezettnek és adnak át. Idén előreláthatólag közel 370 milliárd forint értékű átadás várható, de az esetleges tolódások miatt ennél alacsonyabb végeredményre lehet számítani.
A társasházi lakásépítések robbanásának központja továbbra is Budapest, de vidéken is egyre több munka kezdődött 2018-ban.

Út- és vasútépítés

A lakások mellett év elején nőtt az út- és vasútépítési kedv is. Előbbi értéke megközelítette a 83 milliárd forintot, mely tendencia az év második negyedében folytatódni látszik. A vasútépítések esetében közel 218 milliárd forint értékben kezdődtek beruházások 2018 elején. A 4-es metró 2006-os indulása óta nem volt ilyen mértékű projekt-indítás hazánkban, a mostani számokat több nagyobb munka elindulásának köszönheti az ágazat.

A teljes cikk az alábbi linkre kattintva olvasható:

https://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/az-epitkezesek-orszaga-lettunk...