Találjuk meg a legjobban passzoló színt otthonunkhoz!

Külső színezés? Nem probléma!

Magyarországon feltűnően sok külső színezés nélküli házzal találkozhatunk. Sajnos a megfelelő árnyalat kiválasztása nem mindig sikerül tökéletesen, a rikító vagy az otthonunk, környezetünk stílusától merőben elütő színekkel nem árt óvatosan bánni. Az ilyen hibák elkerüléséhez nyújthat segítséget, ha megvizsgáljuk, mely háztípusokhoz milyen tónus passzol:

Kockaházak

Hazánk egyik legelterjedtebb épületfajtái a kockaházak, melyek jellegzetessége, hogy vagy teljesen hiányzik róluk a külső színezés, vagy ellenkezőleg, különleges csempékből kirakott, egyedi mintákkal díszített vakolattal vannak ellátva. Az ilyen típusú épületek legnépszerűbb árnyalatai a bézs és pasztell, melyek lágy megjelenést kölcsönöznek otthonának. Igazi klasszikus a sárga színezés, főképp, ha piros cserép társul hozzá. Emellett kedveltek még a zöld és a kék világosabb, szürkésebb árnyalatai. Szokatlan választás, mégis jól mutat a kockaházon a fehér szín is, ellenben a barna tónusokat célszerű kerülni.

Parasztházak
 
A kockaházak mellett a másik magyar jellegzetesség a parasztház. Az eredetileg hófehérre meszelt, nádtetővel fedett otthonok azonban napjainkra elvesztették egykori önmagukat. A kockaházak építésének idején vált szokássá a parasztházak színesre festése, annak ellenére, hogy ez az épülettípus sima fehér színben mutat a legjobban. A hófehér falakat barna vagy piros cserepekkel tarkítva különösen jó összhatást érhetünk el. Természetesen nem lehet általánosítani, vannak színek, melyek ennek az épülettípusnak is jól állnak, ilyenek például a sárga, barackvirág, bézs, barna és halványzöld tónusok. 
 
Szárazkapu bejárós házak
 
A szárazkapu bejárós otthonok kevésbé elterjedtek hazánkban, mint a kocka- vagy parasztházak. Mivel ezek a lakások szintén a klasszikus arculatot erősítik, színvilágukban is a visszafogottabb tónusok passzolnak hozzájuk. 
  
80-as években épült tetőtér beépítéses házak
 
Ezen épületek jellegzetessége, hogy fénykorukban fehér festéssel és barna tetővel épültek. Napjainkban találkozhatunk azonban piros tetős, színesre festett vagy terméskő burkolattal rendelkező fajtákkal is. Tökéletesen passzolnak hozzájuk a pasztell árnyalatok, a semlegesebb színek.
 
Új építésű házak a 90-es évekből
 
Ezek között az épületek között egyaránt megtalálhatóak a klasszikus és modern típusok, ebből adódóan a színvilággal is merészebben lehet bánni, mint a hagyományos modellek esetében. A rózsaszín és kék tónusok például nagyszerűen mutatnak az új építésű házakon. Jellemző még rájuk, hogy egyszintesek és amerikai konyhával vannak ellátva. 
 
Mediterrán házak
 
A mediterrán építmények a 90-es években jöttek divatba. Ehhez a típushoz leginkább a meleg tónusok passzolnak, melyekbe a barackszíntől kezdve a téglavörösig rengeteg árnyalat tartozik. Az összhatás kedvéért nem maradhat el a téglaburkolat vagy a terméskő és a piros tetőcserép sem. 
 
Minimalista és kortárs házak
 
A minimalista házak általában fehérek, míg a kortárs építmények jellemzően feketék, de mindkét típus kiegészíthető a másik árnyalattal, vagy valamilyen élénkebb színnel, mint piros, zöld, rikító sárga vagy narancs.