Szigetelésszabályozás - hol a határ?

Hőszigetelés szabályozása
Az épületek szigetelésének szabályozása folyamatosan zajlik, 2021-ig újabb szigorításokkal kell szembenézniük az építkezőknek.
 
Az épületenergetikát szabályozó korábbi rendelet korlátok közé szorítja az egyes szerkezetek energetikai minőségét, az egész épületburok átlagos hőveszteségét, valamint az épület teljes energiaigényét is. Ennek a három kritériumnak minden új létesítménynek meg kell felelnie.
 
2015. január 1-től az épületenergetikai célú támogatással létrejövő új építések, felújítások esetében már a fokozottan energiatakarékos modell szerint kell szigetelni, ezzel szemben a támogatást igénybe nem vevő építményekre vonatkozóan csak 2018-tól van ilyenfajta kötelezettség. Ezt figyelembe véve minimum 13 cm vastag szigetelésben kell gondolkodni.
 
Idén fokozottan kell figyelni az építkezőknek, mert a szabályozás újabb kritériumai hamarabb életbe lépnek, mint gondolnánk. Eddig csak az a létesítmény kapta meg az építési engedélyt, amely megfelelt az energetikai követelményeknek, azaz eddig a bemenetnél volt az ellenőrzés. A jövőben ezzel szemben a kimenetnél lesz a kontroll, az épületeket a használatba vételi engedély megadásánál vizsgálják. Ez a modell a korábbiakhoz hasonlóan különböző időpontokban lép hatályba.
 
Magántulajdonban lévő, támogatás nélküli épület esetében 2018-ig a régi eljárásnak megfelelően lehet építési engedélyt kérni, majd a költséghatékony modell szerint kell eljárni. 2021-től azonban már csak azok kaphatják meg az engedélyt, akik a legújabb szabályok szerint járnak el. Így a most kezdődő vagy már folyamatban lévő, a régi modellt követő építkezéseknél, ahol 2021-ben kérik meg a használatba vételi engedélyt, nem fogják azt megkapni. A szabályok értelmében pedig teljesíteni sem tudják majd az új követelményrendszert, mivel közel felére kellene csökkenteniük az energiaigényt. Ezért célszerű már most az új modell szerint terveztetni a létesítményt.
Olyan közösségi tulajdonban lévő épületek esetében, melyek nem támogatott projektek, 2019-től lép érvénybe az új szabályozás olyan drasztikus módon, hogy nem kapnak használatba vételi engedélyt, akik a korábbi modellt részesítik előnyben.
 
Összességében érdemes már most alkalmazni a javasolt hőszigetelési vastagságokat és így megelőzni az építés közben felmerülő problémákat, nehogy meglepetés érjen kivitelezés közben.