Rohamosan nőnek a budapesti ingatlanárak

Lakásár-növekedés Budapesten

A lakásárak növekedése Magyarországon egyre nagyobb méreteket ölt.

Néhány hónap elteltével akár milliós díjkülönbségekkel is számolhatunk, ha ingatlanvásárlásban, -eladásban gondolkodunk. A Knight Frank ingatlantanácsadó-elemző cég egy nemrégiben közzétett elemzésében azt vizsgálta, hogy 2017 és 2018 harmadik negyedéve között hogyan emelkedtek a lakásárak a világ 150 nagyvárosában. A globális lakáspiaci index szerint a budapesti ingatlanárak díjszabásának növekedése 19%-kal a harmadik leggyorsabb a világon.

Visszatekintve a korábbi évekre, megállapítható, hogy egy budapesti építmény ára töredéke volt egy párizsi, római, londoni vagy bécsi objektuménak. Az eladási árakat figyelembe véve a mai napig nem érjük el a legnagyobb nyugati nagyvárosok lakástarifáit. A tavalyi évben Budapest belvárosában a lakások négyzetméterára 850 ezer forint körül volt. Ez az érték Varsóban 865 ezer, Prága központjában közel másfél millió, Bécs belvárosában pedig több mint 2 millió forintot mutatott 2018-ban. Ennek ellenére nem meglepő, hogy a jelenlegi hazai lakásáremelkedési hullámmal dobogós helyre kerültünk a díjszabások növekedését tekintve.

A globális lakáspiaci index vizsgálatának első helyén a kínai Hszian, másodikon az indiai Ahmedabad áll. A lista élén hazánk mellett olyan európai nagyvárosok szerepelnek, mint Portó, Amszterdam és Rotterdam. A szomszédos fővárosok közül Zágráb 11,5 százalékos ingatlan-áremelkedésével a 16. lett.

A Knight Frank elemzésében a hivatali állami statisztikák, valamint a központi bankok információiból dolgozott, így hazánk esetében a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank volt segítségére. A különböző városok lakásárainak összehasonlításakor nem lehet figyelmen kívül hagyni az adott ország gazdasági helyzetét, fizetéseinek mértékét és vásárlóközönségét sem. A hazai eredménynek gazdasági szempontból egyaránt van jó és rossz oldala is, hogy mikor áll meg az ingatlanok áremelkedése, azt azonban lehetetlen előre megjósolni.

Forrás: www.epiteszforum.hu

Knight Frank globális lakáspiaci index
Knight Frank globális lakáspiaci index