Rekordok az építőiparban

Építőipar

2017-ben rekordokat döntött az építőipar. A megindult kivitelezési munkák összesen meghaladták a 2000 milliárd forintot, 47 százalékos növekedést produkálva ezzel a 2016-os számokhoz képest.

A mélyépítési- és a lakásépítési kedv a tavalyi évben egyaránt emelkedett, az EBI Építésaktivitási Jelentésből pedig az is kiderül, hogy az új kivitelezések közel fele Közép-Magyarországra koncentrálódik.

A magasépítési projektek 2017-ben 22 százalékos emelkedést idéztek elő a 2016-os eredményekhez képest. Az ágazat a lakásépítési terület nélkül 12,4 százalékos növekedést produkált, míg csak ezen az építési területen 51 százalékos volt a bővülés. Elképzelhető azonban, hogy ez a tendencia csökkenésnek indul, mivel a negyedik negyedévben kevesebb kivitelezés kezdődött a szektorban, mint 2016 azonos időszakában. Úgy tűnik némileg alábbhagyott a lakásépítési kedv és a más célú magasépítések területén is alacsonyabbak voltak a számok a negyedik negyedévben az egy évvel ezelőttihez képest.

A mélyépítési területen - a 2016-os évvel összehasonlítva - tavaly megduplázódott a kivitelezési fázisba lépő beruházások értéke. Bár 2017-ben a negyedik negyedév eredményei elmaradtak az év többi részében hozottaktól, ezzel együtt is túlszárnyalták a korábbi évek számait. A szektorban leginkább a nem út- és vasútépítések tekintetében volt érezhető növekedés, de útépítésekből sem volt hiány.

Ahogy a számok, úgy az egyenlőtlenségek is növekedtek a kivitelezési munkák elhelyezkedését tekintve. A munkák közel fele 2017-ben Magyarország középső régiójára koncentrálódott.

A teljes cikk az alábbi linkre kattintva olvasható:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/duborognek-az-epitkezesek-az-ors...