Nagyvastagságú hőszigetelések fordított tetőben

RAVATHERM XPS 300 SL

Az évek előrehaladtával egyre vastagabb hőszigetelésekre van szükség épületeink padlójában, falain és tetőin. 2018. január 1-től a házak lapostetejének U értéke azonban nem lépheti túl a 0,17 W/m2K értéket.

Ez azt jelenti, hogy a legideálisabb esetben legalább 20 cm vastag hőszigetelés szükséges. A lapostetőnek viszont a teljes felületen kell ezt a követelménymértéket teljesíteni, így nem szabad figyelmen kívül hagyni a hőhidak hatásait, melyek többek között a tető tagoltságától, alakjától, és a felépítményektől függnek. Ennek eredményeként 2018 januárjától 24-28 cm vastag RAVATHERM XPS hőszigetelés felszerelésére lesz szükség, mely a cég idei fejlesztéseinek hatására különböző módszerekkel érhető el.

Akik nem szándékoznak a két fázisban lerakott hőszigeteléssel vesződni és inkább az egyrétegű fektetés mellett döntenek, válasszák a 24, 26 vagy 28 cm vastag RAVATHERM XPS 300 SL zártcellás polisztirollapokat! A hőszigetelést egy rétegben, kötésben, a szélek mentén alaposan összeillesztve kell a tetőre fektetni. Mivel az anyag igen vastag, használjunk hőkést a vágásokhoz. A szigetelés tetejére, mint elválasztó réteg, célszerű vízterelő fóliát tenni. Erre a RAVATHERM Slimline a legmegfelelőbb, de választhatunk egy egyszerű, nem nedvszívó anyagú geotextíliát is. Ebben az esetben figyelembe kell venni a hőszigetelés alatt elfolyó víz hűtő hatását, mely 1-2 cm-el több hőszigeteléssel ellensúlyozható. A teljes rétegrendet a megszokott módon szükséges leterhelni kaviccsal vagy más anyag segítségével.

Akik szívesebben választják a kétrétegű hőszigetelést, azoknak az ilyen formában fektetett RAVATHERM XPS 300 SL-t javasoljuk, mely 22 cm felett már költséghatékonyabbnak ígérkezik. Ennél a típusnál lehet két egyforma, vagy két egymástól eltérő szigetelésvastagságban is gondolkozni. A 24-28 cm-es tartományban a 12+12, 14+12 vagy 14+14 cm-es lapokkal érdemes kalkulálni. Beépítéskor szem előtt kell tartani, hogy a rétegek egymáshoz képest is eltoltan legyenek a tetőre fektetve. Abban az esetben, ha ezek nem egyforma vastagok, a zömökebb XPS táblák kerüljenek alulra. A felső szigetelő réteg tetején feltétlenül használjunk vízterelő fóliát, fontos azonban odafigyelni, hogy az egymás mellé kerülő fóliadarabok között tartsunk legalább 20 cm-es átfedést. Ezt lehetőleg lejtésirányban tegyük, úgy, hogy a fólia az összefolyók felé terelje a csapadékot. A leterhelés az egyrétegű fektetéshez hasonlóan történjen.

A RAVATHERM XPS termékeket keresse kirendeltségeinkben az ország különböző pontjain, kérdéseivel forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

További információ:

http://www.lambda.hu/hu/markak/ravatherm

Forrás: RAVATHERM Hungary Kft.