Milyen állapotok uralkodnak a magyar lakáspiacon?

Magyar lakások állapota

A lakásárak az egekben vannak, ennek ellenére a magyar ingatlanok állapota nem felel meg tökéletesen az elvártaknak.

Az ingatlan.com 2008 és 2017 között végzett, több mint egy millió ingatlanhirdetést figyelemmel kísérő elemzéséből kiderül, hogy bár sok magyar lakást korszerűsítettek az elmúlt években, rengeteg ingatlanra férne még rá a felújítás.

Korszerűsítés 

A megfigyelt időszakban a hazai lakások 80 százalékában történt festés, de burkolatcsere vagy külső tatarozás csupán az ingatlanok kevesebb, mint felében ment végbe. Hőszigetelési, a fűtési rendszer korszerűsítése érdekében tett törekvésekre pedig a lakások alig negyedében volt példa.

A magyar lakások állapota 2008 és 2017 között

2008 és 2017 között az eladásra kínált lakásállomány közel felét árulták jó állapotúként, 20 százalékát újszerűként, 11 százalékát pedig közepesként hirdették. A felújítandó ingatlanok aránya 7-8 százalékos volt, mely több százezres rossz állapotú lakásmennyiséget is jelenthet.

Területi különbségek

Területi eloszlás tekintetében a nagyvárosokban jelentős a jó állapotú épületek aránya, a vizsgált időszakban Budapesten közel 50 százalék volt. Ezzel szemben vidéken a kisebb városokban, községekben a 40 százalékot sem érte el ez a szám.   

Az ingatlan.com adatai rávilágítanak, hogy a lakásvásárlók a jobb helyzetben lévő épületeket preferálják. A lakáskeresést azonban gyakran megnehezíti, hogy az eladók a valós helyzetnél jobbnak látják, pozitívabb színben tüntetik fel az ingatlan állapotát. Az építőiparban egyre jellemzőbb munkaerőhiány, az alapanyagok drágulása sem kedvez a felújításoknak, ezért a munkálatok megkezdése előtt fontos a piaci helyzet széleskörű felmérése.