Kevesebb import, magasabb árak az acéliparban

Acélipar

Az acélipari termékek árai alig fél év alatt - köszönhetően az építőipar szárnyalásának és az Európai Unió által bevezetett hatalmas antidömpingvámoknak - 15-20%-os növekedést mutattak.

Az egyes acéltermékekre kiszabott magas antidömpingvámok már korábban kifejtették hatásukat, míg 2016 novemberében 834 ezer tonna érkezett az Európai Unióba, 2017-ben ez a szám 377 ezerre csökkent. Mivel Oroszország, Ukrajna, Irán, Kína és Brazília mind vámkötelesek lettek, kevesebb melegen hengerelt tekercset szállítottak olcsón Európába, így ennek az acéltípusnak a tonnánkénti ára 2017 júliusa óta átlagosan 15%-kal nőtt.

A fejlődés másik oka a virágzó építőipar, mivel a nagy beruházásokhoz hatalmas mennyiségű nyersanyagra van szükség. A nyugat-európai betonacél ára fél év alatt 20%-os növekedést produkált. A magas költségek újabban arra ösztönzik a beszerzőket, hogy felkutassanak új, antidömpingvám alá még nem eső területeket. Számottevően emelkedett pl. az olcsóbb orosz betonacél-import, ennek eredményeképpen Törökország után Oroszország lett Európa második legnagyobb betonacél beszállítója.     

Szakértők szerint az acéltermékek gyártásában és értékesítésében érdekelt európai szereplők 2018-ban is a korábbihoz hasonló emelkedésre számítanak. Ez a tendencia a magyar acéliparra is igaz, mivel a növekvő árak az árrések méretében is megmutatkoznak. Számítani lehet azonban a jelenleg tetőfokon álló építőipar jövőbeni stagnálására, esetleges csökkenésére, ezzel párhuzamosan pedig a mostani acélárak is csak néhány évig maradhatnak fenn.

A teljes cikk az alábbi linkre kattintva olvasható:

https://profitline.hu/A-szarnyalo-epitoipar-huzza-az-acelarakat-374950