Idén is díjazták a legkülönlegesebb téglaépületeket

Wienerberger Brick Award 2018

Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a világ legkülönlegesebb téglaépületeinek versenyét, a Wienerberger Brick Awardot. A nemzetközi elismerés során a zsűri 44 ország, közel 600 építészeti alkotását értékelte, majd választotta ki az öt kategóriában meghirdetett győzteseket.

A verseny

A résztvevők az „Otthon érzem magam”, „Együtt élünk”, „Együtt dolgozunk”, „Közösségi terek megosztása” és az „Eredeti építészeti megoldások” nevű csoportokban indultak. Utóbbi kategória azért jött létre, hogy elismerje a tégla újfajta, speciális felhasználási módjait. A nyertesek között templom, lakóház, múzeum, biomassza-erőmű, valamint egy különleges művészlak is helyet kapott. A 2018-as versenyen rengeteg olyan kreatív alkotást mutattak be, melyek célja élhető terek kialakítása természetes, kerámia építőanyagok felhasználásával. 

A díjazottak

Az „Együtt élünk” kategória nyertese, valamint a megmérettetés egyik nagydíjasa 2018-ban a belgiumi Westkaai Towers 5 és 6 épülete, melyek egy nagyobb lakóprojekt részei. A másik nagydíjat – a „Közösségi terek megosztása” fődíj mellett –, a bázeli Kunstmuseum bővítése nyerte el. Az „Otthon érzem magam” témában az Atlas House alkotásának ítélték a legjobbnak járó elismerést, mely egy kis telekre épülő kívül-belül téglaborítású háromszintes lakóház Hollandiában. Az „Együtt dolgozunk” fogalomkörben egy vietnámi műteremlakás lett a győztes, míg az „Eredeti építészeti megoldásokért” a világ legnagyobb városi, biomasszán alapuló erőművét, a Värtan Bioenergy CHP stockholmi létesítményét jutalmazták.

Az öt kategórianyertes mellett különdíjat kapott az argentin pampákon álló San Bernardo kápolna, valamint a spanyol Vilanova de la Barca templomának tégla- és kerámiacserepekkel való újjáépítése.

A Wienerberger Brick Award 2018 tapasztalatai rámutatnak, hogy a fenntartható lakó- és munkahelyek iránti igény úgy válik egyre fontosabbá, hogy közben a települések igyekeznek létrehozni a harmóniát az épített környezet és az ott lakó emberek között. Ezért nagyon fontos, hogy olyan versenyképes árú, természetes építőanyagokat használjunk, mint az agyagból készülő kerámiacserép- és tégla.

A teljes cikk az alábbi linkre kattintva olvasható:

http://realista.hu/news/details/134655