Folytatódik az építőipar növekedése?

Építőipar

Hihetetlen éven vagyunk túl az építőipar helyzetét tekintve, 2017-ben összesen 29,6 százalékos volt a bővülés a 2016-os évhez képest. Kérdéses, hogy a növekedés tovább folytatódik-e és a kapacitáshiány mennyiben befolyásolja a tendenciát?

A KSH adatai szerint a tavaly decemberi ipari termelés 35 százalékkal nőtt. Az épületek felhúzása, melybe a lakó-, ipari-, kulturális- és oktatási ingatlanok is beletartoznak, 28,9, míg más építményeké, mint a gyorsforgalmi utak és vasútfelújítási munkák 45,3 százalékos emelkedést mutattak 2017 utolsó hónapjában.

A decemberben megkötött új szerződések száma is növekedett az előző évihez képest, ez 24,7 százalékot jelentett. Ide tartoztak az épületek létrehozására, egyéb építmények építésére (útépítések, vasútfejlesztés, közműépítés) vonatkozó megállapodások.        

A tavalyi szép eredmények után mindenkit az foglalkoztat, vajon mi várható 2018-ban? Mivel a rendelésállomány továbbra is számottevő, az előrejelzések pozitívak. Bár a kapacitás- és szakemberhiány nem elhanyagolható tényező, valószínűleg kisebb növekedés következik be, mint 2017-ben, de ezzel együtt is 10 százalék feletti bővülés jósolható.

A teljes cikk az alábbi linkre kattintva olvasható:

http://www.origo.hu/gazdasag/20180212-ksh-epitoipari-gyorsjelentes-2017-...