Fokozott kereslet, növekvő árak az építőanyag-piacon

Építőanyag-piac

2018-ban a növekvő lakásépítési kedv és a nagyobb ipari beruházások megkezdése erőteljes növekedést hozott a magyar építőanyag-piacon, mely tendencia idén is folytatódni látszik.

Fokozott kereslet az építőanyag-piacon

A szektorban tavaly leginkább a szerkezetépítő és szálas hőszigetelő anyagokra volt igény. A hazai gyártóknál a fehér falazati anyagok 40 százalékkal, a szálas hőszigetelők 25-30 százalékkal, az égetett tégla termékek pedig 15-20 százalékkal gyarapodtak.
A fokozott kereslethez nagyban hozzájárultak a kormányzat olyan ösztönző tényezői, mint a családtámogatási rendelkezések, az 5 százalékos újlakás-áfakulcs, valamint az önerős lakásberuházás esetén részben visszaigényelhető forgalmi adó. Emellett a KSH 2018 őszén nyilvánosságra hozott adataiból kiderül, hogy a 11,8 százalékos bérnövekedés is előnyösen hatott a lakossági befektetések fellendülésére.

Fontos az épületenergetikai korszerűsítés

Az új építések mellett nagy hangsúlyt kell fektetni az épületenergetikai korszerűsítésre, mely a MÉASZ szerint meghatározó a szektor növekedésének szempontjából. A lakossági épületenergetikai fejlesztéseket figyelembe véve azonban tavaly nem következett be érdemi fellendülés.

Gyártói áremelés várható 2019-ben

A tavalyi év végén a gyártókon erőteljes volt a béremelési nyomás, mely hatására 10-20 százalékkal növelték a fizikai dolgozók munkadíját. Ez a tendencia előreláthatólag idén sem áll meg. Emellett a cafeteriarendszer változásai miatt jellemző, hogy a gyártók a bérekbe olvasztják bele a cafeteriaelemek korábbi összegeit.
A dolgozók fizetéseinek pozitív változása mellett a nyersanyagok beszállítási és a késztermékek fuvarozási áraiban is emelkedés következett be, az energiapiacon pedig szintén díjnövekedés várható. Ezen tényezők hatására 2019-ben a gyártók nagy részénél 5-10 százalékos drágulással kell számolni.

Előrejelzések

Az építőipari szektor idei alakulásában a jóslatok szerint kiemelt szerepet kapnak majd a lakóépület-létesítések, az épületenergetikai korszerűsítések, valamint az ipari-intézményi beruházások. Előreláthatólag 2019-ben a tavalyihoz hasonló mennyiségű, esetleg még több projekt várható az új lakások létrehozását és a nagyobb állami vagy önkormányzati beruházásokat tekintve egyaránt.

Forrás: www.penzcentrum.hu