Fellendülés a munkagéppiacon

Munkagéppiac

Magyarországon egy év alatt hatalmas fejlődés ment végbe az építőipari gépek értékesítésében. 2017 és 2018 márciusa között több mint 55 százalékkal nőtt a munkagépek eladása.

Az Építőgép-forgalmazók és Bérbeadók Szövetségének (ÉBSZ) elnökségi tagja, Varga Ákos 2018 végéig visszaesést jósol, ennek ellenére úgy gondolja, a tavalyi évhez képest 20 százalékkal jobb eredmények születhetnek. Szerinte ma Magyarországon erős időszakát éli ez az iparág. 5-6 évvel ezelőtt 60-70 százalékos mínuszban is járt a piac, majd a 2014-es és 2015-ös évektől fellendülés következett. Varga Ákos szerint a virágzás legfőbb hátterében az áll, hogy az állami infrastrukturális beruházások elősegítik a gépek iránti igényt. Emellett több magyar és uniós költségvetésű pályázat is megjelent és nem elhanyagolható a CSOK hatása, valamint az enyhe tél sem. Év végére 1500 termékre becsülik az eladások összegét, míg tavaly ez a szám 1300 volt.

Az építőipari gépek osztályába leginkább a földmunkagépeket soroljuk, ezek a kotrók, rakodók és dózerek. A kisebb teljesítményű gépek ára 10, a csúcsgépeké 80-100 millió forint között mozog. Hazánkban a 20-50 milliós tételű szerkezetek a legnépszerűbbek. Varga Ákos szerint a magyar cégeknél gyakran megtalálhatóak még a régi szocialista eszközök is, de már megkezdődött a gépparkok általános cseréje.

A teljes cikk az alábbi linkre kattintva olvasható:

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/egy-csapasra-berobbant-a-munk...