Erős évkezdés az építőiparban

Építőipar

2017 pozitív év volt az építőipar számára, ez a tendencia pedig idén is kitartani látszik. A GKI építőipari bizalmi indexe, mely a rövid távú ágazati kilátásokat foglalja magában, januárban a decemberi szintet hozta.

Bár az előző háromhavi rendelésállomány megítélésében csekély romlás észlelhető, a termeléssel kapcsolatos elégedettség erősödött. Az építőipar egészében végzett felmérésből kiderül, hogy a megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus 6,2 hónap, mely eredményre korábban nem volt példa. Ez az előző negyedéves vizsgálatkor 4,1 hónap, egy évvel ezelőtt pedig 3,7 hónap időtartamot ölelt fel.

2017 decemberében a cégek 34 százalékának voltak növekvő, 11 százalékának csökkenő termelési adatai. Idén januárban az emelkedő tendencia szintén 34 százalékon, míg a csökkenő csupán 6 százalékon állt. Így kijelenthető, hogy 2018 elején a magas- és mélyépítők helyzetértékelése egyaránt javult. A felmérés arra is kitért, hogy a közepes- és nagyvállalatok elégedettebbek, mint a kisebbek.

Növekedés vagy csökkentés?

A termelési adatok mellett a foglalkoztatási hajlandóság is pozitív változást mutat a tavalyi évhez képest. Míg decemberben csupán a megkérdezett cégek 17 százaléka tervezett létszámbővítést, januárban ez az arány 32 százalékra nőtt. A létszámcsökkentésről szóló 12 százalék pedig mindössze 4-re korlátozódott. Az év első hónapjában a mélyépítők foglalkoztatási lehetőségei romlottak, míg a magasépítőké javuló tendenciát mutattak.
Az áremelési és árcsökkentési hajlandóság érdemben nem hozott nagy változásokat a decemberi törekvésekhez képest.  

A termelés gátja a munkaerőhiány

A termelés növekedését befolyásoló legjelentősebb tényező a munkaerőhiány, mely egyre nagyobb méreteket ölt. Bár csak az év első hónapjában járunk, már a cégek kétharmada került szembe ezzel a problémával. Emellett a kapacitáshiány, valamint a laza fizetési fegyelem is nehézségeket okoz a vállalatok számára.

Összességében a felmérésben részt vevő cégek pozitívnak látják a jövőt, így javult a hazai gazdaság rövid távú kilátásairól való vélekedés.

A teljes cikk az alábbi linkre kattintva olvasható:

https://www.napi.hu/ingatlan/peldatlan_ami_most_itthon_tortenik.655160.html