Abigél színházi előadás a Lambda támogatásával

Abigél
A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház 2019. február 22-én mutatta be Szabó Magda Abigél című regényéből készült színházi előadását, melynek fő támogatója a Lambda Systeme Kft. volt. 
 
Szabó Magda egyik legnépszerűbb művét Kátai Kinga főszereplésével Pozsgai Zsolt állította színpadra, aki az írónővel 2007-ben bekövetkezett haláláig jó viszonyt ápolt. A rendező a kassai színházzal együtt nemrég kapta meg a Madách-díjat, mely a drámaíró életműve iránt elhivatott alkotókat illeti.
 
A regény
 
A történet alapja egy rejtély, egy régi iskolai legenda. Vajon ki lehet a titokzatos Abigél, aki segít a diákok problémáinak megoldásában?
Ginát, az elkényeztetett lányt apja minden magyarázat nélkül szakítja ki megszokott környezetéből és viszi egy vidéki leánynevelő intézetbe. A dacos kamasz nehezen fogadja el a kialakult helyzetet, szökésre készül… A regény tökéletesen állítja szembe a második világháború valóságát a mesék és misztériumok világával.
 
A magyar irodalom egyik leghíresebb történetéből korábban is készült már színházi darab, néhány éve musical formájában került bemutatásra, a most előadott színmű azonban drámai megközelítést kapott.
 
A színdarab
 
A történetben a kinti és benti világ különbségein van a hangsúly, mely a háborús helyzetre éppúgy utalhat, mint jelen világunkra. Pozsgai Zsolt szerint a jó adaptáció ismérve, hogy a néző bele tud helyezkedni az előadásba.
A darabban Kátai Kingát, Farkas Ignácot, Pap Lujzát, Hertelendy Attilát, Bot Gábort, Besenczi Árpádot, Ecsedi Erzsébetet, Lőrincz Nikolt, Debrei Zsuzsannát, Mihály Pétert, Czegő Terézt, Mester Editet, Kováts Dórát, Magyar Cecíliát, Mikita Zsuzsanna Lillát, Kovács Virágot, Tuboly Andreát, Lugosi Krisztinát, Hecker Kírát láthattuk, a díszleteket Mészáros Tibor, a jelmezeket Szőke Julianna készítette, a zene Máriás Zsolt nevéhez fűződik.
 
Forrás: www.zaol.hu